Thursday, August 26, 2010

Nuzul Quran vs Maulidur Rasul

Die : oit, ko balik kg x cuti jumaat ni ..?

aku: Insyaallah balik, nape nye ?

Die : xde nape nye, saje tye. ley jmpe ko. mase cuti2 Maulidur Rasul ni la leh jmpe, lau x bizi je memanjang ko tu

aku: bongok oi, cuti Nuzul quran la, agama apa yg cuti maulidur rasul masa bulan puasa ni ?

Die: eh.. aa.. nuzul quran ea? eh .. silap.. aku ingt maulidur rasul td ..huk

aku : =.=' bawak2 la bertaubat wey .. hormat skit agama aku ni ..

Die: cilake ko.. aku Islam la.. hahaa


Sabo je la... haeh ....

Saturday, August 21, 2010

10 Ramadhan ..

Sepanjang Ramadhan ni .. semalam merupakan hari yang sangat letih dan meletihkan.. merupakan hari pertama aku tak terjaga untuk sahur .. dan juga malam kedua aku tak bersolat terawikh.. huhu..

Perancangan sekian lama dibuat nak balik ke trolak berbuka dgn mak ayah sebab this weekend rasa nye agak free..

Pagi2 terjaga tepat 6.50 pg..x sedar langsung bnyi msg atau alarm hp.. dalam hati 'aduh..x sahur'..
hm.. rase kecewa tu buatkn aku terus berbaring balik dan tertidur semula sampai jam 7.35.. dem..clas genetics at 8am..

Kelam kabut amik bakul mandi trus g toilet. mandi ala kadar secukup rasa then bru perasan g mandi tak bwk towel.. dem again.. haeh =.=' first time mandi x bwk towel neh.. pakai blik bju yg same dgn air stil byk kt badan.. erk ..

Then, subuh qada' at 7.45. Allah.. xtau la diterima or x.. ampunkan aku Ya Tuhan.. huk. then rush to clas, n perasan cik Ayu xde kt blik..ingatkn die da blah, rupenye bru bgun g mandi .. sampai kt clas terus pura2 menumpukan perhatian padahal mata mengantuk mcm ade gam .. tahan je smbil borak2 ngn Faliq..

The next clas is Immuno.. test yg aku x amik2 lg sampai sudah sbb Lct nye sakit.. masih berpura2 concentrate sebab b4 masuk clas aku call abg aku, ajib n kteorg bleh bergaduh2 n memaki2 dlm henpon.. huk ..

Biasa la tu.. masa kecik2 kteorg slalu gaduh.. dh beza setahun je.. cuma bile dh besar ni jarang la.. kdg2 je la terbergaduh jgak sbb kami due 2 orang mewarisi sifat 'panas' dr ayah .. pantang salah sikit mesti nak mengamuk .. huk .. tp.. aku jenis cepat cool down .. die x ...

So b4 start clas tu sume perasan muke aku mcm lain.. yg Alex plak x fhm aku tgh panas ni bleh plak die buat lawak.. dapat kena tengking ngn aku .. huhu.. sorry my Alex ..=.="

During clas.. aku tarik nafas n hembuskan byk2 kali..slow n steady .. ni cara paling berkesan untuk kurangkan rasa marah .. serious ! mmg menjadi.. after 10 minutes pastu, aku oke je .. baru la nk start berckp n memintak maaf kt sape2 yg kna marah ngn aku td ...

After clas habis, baru aku tau aku kna amik test Immuno masa tu jgk.. what the ?? aku dh la nk kna rush balik ni.. ri jumaat tau2 la org ramai tah-dtg-dr-mane kt KL tu.. haeh.. tp terpaksa buat jugak.. memula DR tye soklan je, but aku xley jwb coz tetiba kot... bercelaru aku masa tu ..

So, DR kate die bg soklan yg same dgn yg lain.. n aku buat dlm 30 minute je coz nk cepat..DR pn mcm fhm je n die ckp .. 'Its ok..i know u r not ready ..' huhu .. yes aku mmg x ready masa tu .. sepatutnya aku amik test tu on wednesday n all info mmg penuh dalam kepala aku masa tu .. Insyaallah leh jwb .. tp .. mase ri jumaat tu aku xtau aku kna buat masa tu .. so aku x belek pn notes, a night before ... haeh ... what a pity awin ... @_@

Then, memulakan perjalanan pulang ke trolak dengan keadaan yg memenatkn.. dgn ramai orgnye..sbb dh lewat kuar dr UPM.. adeh .. mencabar sungguh rasanye.. dlm bus, aku just tido .. nasib baik abg ad call ckp nk amik kt Tg.Malim..

Yang aku perasan .. sepanjang dr UPM otw nak balik tu, aku mmg pasang muzik kt telinga aku ni with a max volume.. aku x dngar ape bunyi lain kt sekeliling aku.. kecuali muzik.. n aku sedar, aku suke sgt keadaan tu .. Live in my own silence ... xyah pk ape2.. xyah sedih ttg ape2 ...

Sebab aku rase, kehidupan aku skrg sgt pathetic.. sgt busy n sgt takut memikirkn ttg mase depan.. kdg2 terfikir mcm dah byk buat salah n pilihan.. cuma subsidi umur ni, Alhamdulillah.. masih diberikan oleh Allah.. so nak xnak, kna jugk teruskan hidup dgn pelbagai keputusan dan pilihan...

Kalau kehidupan ni boleh di undo mcm kat computer tu , alangkah bagusnya ..

walaupun... perkataan 'kalau' itu .. sgt dibenci Allah .. hm ...

Aku smpai kt umah pn dh agak2 petang .. rasa happy dpt tgk bilik sndri.. heh . mak n ayah .. n rase happy dpt berbuka kt umah .. apa lagi kebahagiaan kat dunia ni kalau bukan bersama keluarga kn ?




Wednesday, August 18, 2010

I wish for a Shooting star



video

Can we pretend that airplane
in the night sky are like
are like shooting star?
I could really use a wish right now
wish right now
wish right now ...

Hati

Kdg2 rasa diri ni mcm bodoh sgt
dah brape kali disuruh 'pergi'
tetap jugak tinggal diam kt situ
dah banyak air mata yg habis pun
masih jugak bertahan walau pun hati ni rasa pilu

kan bagus kalau semua manusia dilahirkan dengan hati yang sama
rasa yang sama ...
tapi hakikatnya, semua tu mustahil kn ?

hati .. tolong la kamu mengerti
yang tak ade guna lagi dah untuk kamu menanti
orang yang tak pernah nk menghargai ..

sediakan ruang hati kamu itu
untuk seseorang yang sanggup bergelar teman sehati
yang benar2 ikhlas dan yang paling penting
sedar akan kehadiran kamu

bukan dia yg kerap kali
meminta kamu pergi ..

Tuesday, August 10, 2010

Lafaz Niat Puasa.

Salam .

Lafaz Niat Puasa


nawaitu souma godhin ‘an adaa i, fardhi syahri ramadhaana haadzihis
sanati lillahi ta’aalaa



Lafaz Niat Puasa untuk Sebulan

sahaja aku berpuasa sebulan pada bulan Ramadan bagi tahun ini
kerana Allah Taala



Doa Berbuka Puasa

allahumma laka somtu wa bika aamantu wa ‘alaa rizqika afthartu
birahmatika ya arhamarrohimin



Ahlan Wasahlan ya Ramadhan . Welcome ya Bara'kah month !

Monday, August 9, 2010

Past in the Future .

Orang selalu lupa psl kisah silam
padahal dengan kisah silam la adanya sekarang
kisah2 tu la yang mengajar kita untuk lebih matang
dalam membuat pertimbangan

Aku mmg spesis manusia yg sering ingat psl salah2 dulu
ape yg betol, ape yg keliru
sbb dengan ingatan tu la aku jadi manusia yg sebegini aku skrg
tak kisah dgn kedukaan
tak pernah nak berputus asa dgn segala jugak kegagalan

Aku cukup terasa bila org ckp mcm ni ..

'sudah2 la..past is past ..'

mudah bercakap kn ? tp hati org yang kamu sakiti tu , kamu tak tahu...
senang cakap, sebelum kita benar2 yakin dgn hati dan perasaan kita sendiri
jangan sekali2 menabur janji ..
sbb
hati manusia ni bukan diperbuat drpd besi ..~~

Yes, past is past .
but the past make the present
dan kadang kala kita tak sedar
apa yg kita buat dulu ..
membuat orang lain hidup dlm kesedihan sekarang .

Sunday, August 8, 2010

Free Young n Happy.

Decision has been made . n i need to stick wif it ..

its kind of hard coz i've doing the same routine since 8 months ago ..
just to make sure that he's happy wif me ....

but yet still he didn't see me as who i am ...

i don't ask for anything
just a little bit of appreciation

hello world
now im officially single n available
=)