Monday, December 24, 2012

Lima hari Empat Malam di Padang dan Bukit Tinggi, Indonesia


Assalamualaikum!

Tajuk x boleh belah.

Hiks dengan semangat berkobar-kobar harimau malaya aku update blog ni. dah janji kan nak semakin serious dalam arena pembloggan ni. haks. puii.

Korang tau x aku kerja apa? tak tahu kan. Ha, meh sini nak bgtahu. Aku kerja di sebuah travel agensi sebagai Penyelia. Jadi bila sebut travel mesti korang kata, bestnya leh jalan free, kan?

Korang salah. Memang la aku boleh pergi sana sini free tapi pergi kerja ok. bukan pergi makan angin. Tanggungjwab tu besar. Kat luar negara sorang kena hendel trip. Apa-apa masalah kau pandai2 sendiri.

Ha. Ingat senang? Tapi alhamdulillah, rezeki aku untuk tengok negara orang. Jadi untuk entry kali ni aku nak cite pasal trip aku ke Padang & Bukit Tinggi bulan 9 haritu.

Sebenarnya ini trip kementerian pelajaran. malas aku nak cerita permulaannya. Cut it short aku dikehendaki bawa rombongan ni bermula 23-27 September.

 Yang join trip ni, dua orang pegawai kementerian pelajaran, lima orang cikgu dengan empatblas student smk convent kajang. bawak budak sekolah..uhuk.

Flight pergi pukul 7.50 pagi ha kau aku pukul 4 pagi dah ada kt LCCT. risau kan nak uruskan check in semua. Ada la masalah sikit tp overall semua ok dan selamat smpai Bandara Padang pukul 750 pagi waktu Indo.

 Indo kan lambat sejam drpd kita. Dekat je Padang ni, lebih kurang 45 minit je naik flight. Sampai je mmg dah ade tour guide tunggu nama Pak Wem. Jadi dah setel semua terus naik bas nak menuju ke Bukit Tinggi.

Perjalanan patut nya amik masa dalam 2 jam kalau terus je tp sbb otw tu akan ada few tempat yg akan disinggah so ptg la baru akan smpai. Bukit Tinggi ni ala2 Cameron Highland la jalan nak pergi sana memang berbukit bukau gitu.

Lepas brekfes terus kan perjalanan then singgah kat satu tempat air terjun nama Lembah Anai. Benti amik gambar gitu2 je la. Bebudak sekolah tu laa excited. baru nak up kann. huhu.

Air Mancur. haha mcm lucah bunyinya!
Then ada singgah lagi satu tempat jual-jual kain ke apa ntah. ramai la juga yang memborong kann aku layankan aje lahh. Pastu lagi ada singgah kat tenpat ukiran2 gitu la tak menarik sangat pun. haha tapi sebab ade dlm itinerary kan.

sopink je la.

ukir-ukir

Padang ni orang kata bandar berkembar ng negeri sembilan. So mmg nyata la unsur-unsur minangkabaunye. Yang rumah nya mmg macam bumbung kat nogori sana tp lagi banyakkk.

 Jadi ada singgah satu rumah gadang ni, tengok gambar kat bawah ok. gadang maksudnya besar. kat sana satu keluarga akan tinggal dlam rumah ni. Pastu ade la adat-adat yang kena ikut. Ntah aku x dengar sgt explaination dr akak tu, ngantok le. banyak tangkap gambo je.

sebenarnya bosa ni. next post aku tnjuk

Pastu lunch makan nasi padang, nasi padang ni macam banyak gila lauk die serious. tapi dalam piring kecik. dan dia cuma akan kira lauk yang kita makan saja. kalau ada lauk sikit yg ko usik2 amik kuah pn akan dikira juga ok.

Aku makan je laa semua ape ade rasaa. dah masuk lam pakej kan. haha. pastu gerakk lagi ke bukit tinggi. sepanjang perjalanan tu mmg cantik la view dia sbb kawasan pertanian kan n sayup2 nampak laa gunung merapi tu.

Sampai hotel da petang. setel check in masuk bilik semua aku tido lalu. haha. penat woi.



ini kat depan gunung merapi

Lain kali aku sambung boleh? Penat lah. Bye.

6 comments:


  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete

  2. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  3. Salam,
    Nak melawat Padang Bukittinggi? Kami boleh uruskan untuk anda.Semua urusan dilakukan di Malaysia.Pakej termurah untuk anda.Lawati blog kami:

    http://freelancetour.blogspot.com/

    Atau boleh call: 0126665436 (call/sms/whatapp)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum..
    Salam dari MINANG KABAU..
    Yang biasa disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG.
    Salam juga dari saya..ARMAN.bergerak di bidang pelancongan sebagai tour guide dan driver..juga melayani penyewaan transport.
    Saya nak tumpang iklan kat blog ini..
    Bila ada Tuan/puan.Yang nak buat rancang an untuk melawat ke bukittinggi padang.Tapi belum ada contact untuk uruskan lawatan Tuan/puan.Jangan risau.insyaallah saya boleh bantu semaksimal mungkin..
    Bila berminat.sila contact saya ditalian...

    Call/sms/what sapp...
    +6285374176166

    E_mail.armanpribadi123@gmail.com


    Terimakasih


    Wassalam....

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..
    Salam dari MINANG KABAU..
    Yang biasa disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG.
    Salam juga dari saya..ARMAN.bergerak di bidang pelancongan sebagai tour guide dan driver..juga melayani penyewaan transport.
    Saya nak tumpang iklan kat blog ini..
    Bila ada Tuan/puan.Yang nak buat rancang an untuk melawat ke bukittinggi padang.Tapi belum ada contact untuk uruskan lawatan Tuan/puan.Jangan risau.insyaallah saya boleh bantu semaksimal mungkin..
    Bila berminat.sila contact saya ditalian...

    Call/sms/what sapp...
    +6285374176166

    E_mail.armanpribadi123@gmail.com


    Terimakasih


    Wassalam....

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum..

    Salam dari MINANGKABAU yang biasanya disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG..
    Salam dari saya Komen ajo.dan salam buat admin.
    Saya nak menyapa tuan dan puan.Abang dan akak.pak cik dan mak cik.dan korang semua yang nak berencana untuk mengadakan lawatan ke bukittinggi padang.tapi masih tercari cari contact untuk buat urusan.jangan risau..insyaallah.Saya boleh bantu uruskan lawatan nya.
    Untuk info detail nya silahkan contact saya di talian.

    Call/sms/whatsapp.:+6281363990477

    Email.sopirpelancongan@gmail.com.

    Terimakasih admin.

    Wassalam.

    ReplyDelete