Friday, March 11, 2011

Am Not a Microbiologist.

I still have two weeks before my final year project presentation n i was like.. what ??!!
rasa mcm baru semalam je dapat tajuk untuk fyp ni n now nk kena present da? hihu..
I never write any story here about my fyp since i pun x berapa paham ape yg i nak cerita, haha.

Oke. The title for my fyp is 'Isolation and identification of microbes from kenaf'
err. dalam melayu nya. isolasi dan identifikasi mikrob daripada kenaf. err. faham?
shortly, i need to find the bacteria n fungi from the kenaf plant n do the whole test to confirm their name. have u ever seen kenaf ? its ok. before i start the project, me also never know what is kenaf. =) here's the picture.

Its more like bunga raya but lagi tinggi skit. this picture was taken at mardi when the kenaf age is about 3 months. it can achieve its high peak after 5 months. chewah. rasa mcm buat report ilmiah je. keh2. anyway the scientific name is hibiscus cannabinus. same family of bunga raya n jute. there are lot of advantages of this kenaf plant thats why boleh jadi subject for biotech.. so for more info, leh google je ea.

ok. next what i have to do is isolate the plant onto the media. erm. media is.. er.. hah. malas aku nak cerita. tiap2 hari aku nak serabut pasal mende tu ni dalam blog pun xkan aku nak cerita kan.hak2. aku tunjuk gambar je la. ni kira2 nak reveal the picture of the result la kan. nak ambik mood untuk presentation. hee.

this is one of the bacteria under the microscope.

this is the bacteria also..

ni fungi atau kulat la bahasa mudahnye. nice kan? sekali pandang mcm sperm. haha!

this is the picture that i heart the most!

From the first time i petik the kenaf until the isolation and the test mmg banyakk sgt procedurenye . kalau nk story kat sini, sumpah bosan! so im just sharing a few things with u olls tau. every final year student will always remember the experience with their project n thesis. so do me la. nanti bila2 dh tua teringat balik kisah2 dalam lab buat fyp mesti tergelak2 kn. huhu. just for now i need to endure all the hardship with the slides, thesis, test n all. im not strong tho. Just berdoa diberikn kekuatan drpd Allah supaya sentiasa kuat. mohon kwn2 yang baca entry ni pn doakan saya jugak ea? aminn. =)

2 comments:

  1. dh dpt identify ke suma microbes tu??

    ReplyDelete
  2. 3 of 5 dah..lagi 2 belum..huk.

    ReplyDelete